We moeten allemaal van het gas af. Nieuwbouwwijken zijn tegenwoordig vaak al gasloos en ook voor bestaande woningen en gebouwen biedt de overheid vele subsidies om te verduurzamen.

Er zijn heel wat oplossingen. We geven hieronder meerdere mogelijkheden, maar gaan tevens graag met u in gesprek om te kijken welke installatie het beste zou aansluiten bij uw situatie en uw wensen.

Zo zijn er bijvoorbeeld: stralingspanelen, IQ glas, LT en HT warmtepompen, elektrische vloerverwarming, elektrische CV ketels, elektrische radiatoren of hout- en pelletkachels. Hout of pelletkachels zijn meer milieubelastend, vooral hout geeft fijnstof en meer CO2 dan all electric oplossingen. We bieden wel hout en pelletkachels aan als oplossing, maar milieutechnisch het heeft niet onze voorkeur. Als iemand reeds een houtkachel heeft adviseren wij deze te vervangen voor een hout/ pelletkachel waarop ook de CV-installatie wordt aangesloten. Op deze manier wordt de vrijgekomen warmte niet alleen gebruikt om de ruimte te verwarmen waarin de pelletkachel staat, maar ook om het boilervat te verwarmen waarvan de CV installatie duurzaam gebruik maakt.

All electric oplossingen zijn ideaal te combineren met PV zonnepanelen. Isoleren van de woning blijft de basis van een lager energie verbruik. Zie ook energiebesparende technieken

Ifrarood of stralingspanelen is een mogelijke oplossing. In de praktijk blijkt dat de één het geen fijne warmte, maar dat anderen het heerlijk vinden. Het werkt als een zon in je woning. Bijvoorbeeld je zit op een terras en het is -5C en je zit onder een terras verwarmer, dan heb je het niet koud en het voelt behaaglijk. Als men voor deze oplossing kiest is het belangrijk om uit te zoeken of deze techniek bij je past. Ook hierbij geldt isoleren is belangrijk en deze combinatie is zeer goed uit te voeren met PV zonnepanelen.

Dit is een voorbeeld van een HT ( hoge temperatuur ) lucht warmtepomp van Daikin, deze maakt water van 80C om de  bestaande radiatoren in de woning op temperatuur te krijgen. Deze lucht/ water warmtepomp maakt gebruik van 2 compressoren, de eerste trap is tot 60C en de tweede trap is tot 80C. Het rendement is zelfde als een HR ketel, maar is wel een hoge investering. Onze voorkeur gaat uit naar een LT warmtepomp ( laag temperatuur ) Zie meer informatie op de pagina warmtepompen. Ook hier geldt: isoleren van de woning en combineren met PV- of warmwater panelen vergroot de duurzaamheid optimaal.

gasloos-5

Elektrische vloerverwarming is een goede oplossing, maar heeft een slecht rendement, 1kw elektra geeft 1 kw warmte. Bij deze oplossing is goed isoleren van de woning zeer belangrijk, doe je dat niet dan zijn de energiekosten vergeleken met gas 2,5x zo hoog. Groot voordelen van elektrische vloerverwarming: het is zeer betrouwbaar, lage investeringskosten en onderhoudsvrij. Is zeer goed te combineren met PV zonnepanelen.

gasloos-2

IQ glas is een mooie oplossing wanneer de woning veel glas bevat. IQ glas is verwarmd glas en goed toe te passen in bestaande woningen, maar ook voor zwembaden en nieuwbouw. De werking is hetzelfde als stralingspanelen. Ook hier geldt isoleren van de woning en goed te combineren met PV zonnepanelen

doorstroom-boiler

Doorstroom boiler, als warmwater maker is deze oplossing een goed aternatief voor de geiser of boiler. Nadeel vaak  moet er 380volt aanwezig zijn, deze oplossing heeft veel stroomvermogen nodig. Voordeel er kan onbeperkt gedoucht worden, zonder dat de boiler leeg raakt.

elektrisch-boiler

Een elektrisch boiler is een betrouwbare warmwatermaker. Nadeel, je kunt niet onbeperkt douchen, duur in energieverbruik.

warmtepompboiler

Warmtepompboiler is alternatief voor de elektrische boiler. Tot 45C heeft deze boiler een hoog rendement, het laatste deel wordt dan elektrische  naverwarmt. Deze boiler is vrij duur in aanschaf. In combinatie met een zonnesysteem heb je prima warm water oplossing.

elektrische-cv-ketel

Alternatief voor de CV ketel is elektrische CV ketel, wel duur in verbruik, maar onderhoudsarm. In combinatie met veel PV panelen kan het een goed aternatief zijn.

Indien u geïnteresseerd bent in wat wij voor u kunnen betekenen of indien u meer informatie wilt, neemt u dan contact met ons op. Telefoonnummer: 072 51 58 717 of mail naar info@ranzijnalkmaar.nl

Indien u geïnteresseerd bent in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van gasloos/all electric.